Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a schitului Balaciu (Schitul Balaciu Piteşteanu)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1821 - 1841, reconstr.1991 - 1995
Importanta: B
Cod LMI: IL-II-m-B-14110.01
Adresa: La cca. 5 km sud de DN 2A
Localitate: sat CRĂSANII DE JOS; comuna BALACIU
Judet: Ialomita
Regiune: Muntenia

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 09-Jun-2009

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a schitului Balaciu, a fost construita ca biserica de mir intre 1821-1826 de mosierul Neacsu si Ecaterina Pitesteanu.
Prima renovare a fost facuta in 1868- 1869 de Maria Pitesteanu. In urma unor inundatii, biserica e parasita pana in 1926, cand episcopul Gherontie al Tomisului infiinteaza aici o manastire de calugari.
Dupa decretul din 1959, manastirea este desfiintata in 1961 si biserica data in custodie parohiei Balaciu, ajunge o ruina, fiind renovata abia in 1991.
Este o constructie mare din zid de caramida in forma de cruce, compartimentata in Altar, naos, pronaos si un pridvor inchis, inconjurat de un pridvor mare deschis, sustinut de coloane cu arcade in stil brancovenesc.
Pe naos este o turla mare deschisa, octogonala, cu baza patrata si opt ferestre inalte si inguste.
Pronaosul de forma dreptunghiulara are deasupra o alta turla octogonala, oarba, ceva mai mica decat prima.
Intrarea in pridvor si in pronaos se face prin usi mari in doua canaturi, din lemn de stejar sculptat, ca si cele trei scaune arhieresti.
Pardoseala este din beton, acoperisul din tabla de zinc, fatadele exterioare sunt tencuite si vopsite in alb.
Pe peretele pridvorului inchis, deasupra usii, este pisania bisericii, care zice:
" Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, s-a zidit aceasta Sfanta biserica cu hramul <Adormirea Maicii Domnului>, de Neacsu si Ecaterina Pitesteanu in zilele regelui Carol I la anul 1869 iunie 1 ca biserica de mir.
In 28 august 1991, a fost reinfiintata de PC parinte Teoctist Patriarhul Romaniei, lucrarile de restaurare fiind luate de Directia Monumentelor Istorice, terminata in 1997 in timpul pastoriei PS Nifon Mihaita. Lucrarile de pictura au durat 1998-2000 staret fiind Arhimandritul Teofil Belea, egumen Ieromonahul Sofian Portarelu si s-a sfintit la 15 august 2000 de PS Damaschin Epitropul Sloboziei si Calarasilor."
Biserica a fost pictata in fresca de Vladimir si Gheorghe Parvu din Oltenita. Pe fond de maro sau albastru inchis, au imbinat armonios clorile: roz, verde deschis, crem, alb, albastru deschis, auriu.
 ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )